17 Ağustos 2019 Cumartesi

YAĞLAMA VE TRİBOLOJİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Yağlama Nedir?
Birbiri ile hareket eden cisimler arasındaki sürtünme kuvvetinin azaltılarak gerekli işin az enerji kaybı ile yapılmasını sağlamaktır.
Doğru Yağlamanın Faydaları Nelerdir?
  • Aşınmaya engel olmak,
  • Fazla ısınmayı önlemek,
  • Ani darbeleri yutarak parçalar arasında bir amortisör görevi yapmak,
  • Korozyonu önlemek,
  • Çalışan parçaların temizlenmesini sağlamak vb. gibi faydaları vardır. (1)
Sürtünme Nedir?
Temas halinde olan iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Bu kuvvetin ortaya çıkması için hareket gerekmez ancak hareketin olduğu durumlardaki (kinetik) sürtünme kuvveti, hareketin olmadığı durumdan (statik) farklıdır. (2)
Sürtünme Çeşitleri Nelerdir?
  1. Kuru Sürtünme: Sürtünme elemanlarının yüzeyleri sıkı temas halinde,tamamen temizlenmiş ve yağlayıcı ile kaplanmamıştır.
  2. Yüzey Tabaka Sürtünmesi: Sürtünme elemanlarının yüzeyleri sıkı temas halinde ve reaksiyon tabakaları veya katı yağlayıcılar ile kaplanmıştır.
  3. Karışık Sürtünme: Sürtünme elemanlarının yüzeyleri kısmı temas halindedir. Aşınma genellikle kabul edilebilir limitlerdedir.
  4. Limit Sürtünme: Sürtünme elemanlarının yüzeyleri sıkı temas halinde ve ince bir yağlayıcı filmi ile kaplanmıştır. Aşınma oldukça yüksektir.
  5. Akışkan Sürtünme: Sürtünme yüzeyleri yağ filmi ile tamamen ayrılmıştır.
 Gıdaya Uygun Yağların Kısaltmalarının Anlamları Nelerdir?
  • USDA: Amerika Birleşik Devletleri Tarım İşleri Bakanlığı (United States Department of Agriculture )
  • NSF: Nonfood Compounds Registration Program
  • H1: Gıda maddesi özelliklerini taşıyan ve ürün – yağ temas risklerinin olduğu yerlerde kullanılacak yağlayıcılara ait normdur.
  • H2: Ürün – yağ temas riski bulunmadığı yerlerde kullanılacak yağlayıcılara ait özel normdur.
Özellikle Gıda Endüstrisinde Yağlardan Genel Olarak Hangi Özelliklerde Olması Beklenir?
  • Gıda endüstrisinde kullanabilir “izni” olması,
  • Sağlığa zarar vermemeli,
  • Tatsız, Kokusuz, Renksiz olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder